4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Βίοι Παράλληλοι: Ford Focus C-Max 1.6 - Renault Scenic II 1.6

  • H προσπάθεια να γίνει το «άλλο» Focus απέδωσε και, αν και υπολείπεται των καθαρόαιμων πολυμορφικών, το C-Max μπορεί να καυχιέται ότι ήδη προσφέρει πολλά. Ιδιαίτερα χρηστικό το μεγάλο ντουλάπι πάνω στο ταμπλό.

BIOI ΠAPAΛΛHΛOI
FORD FOCUS C-MAX 1.6 - RENAULT SCENIC II 1.6

Μόνος ή Μάνος;

Ζούμε διπλή ζωή. Ένας μήνας μέσα σε δύο πολυμορφικά. Δύο αντίθετοι βίοι σε κοινό περιτύλιγμα ή, καλύτερα, η αναζήτηση της χρυσής τομής μεταξύ πρακτικότητας, άνεσης και απόδοσης. Μπέρδεμα;

ΦΩTOΓPAΦIEΣ: ΘANOΣ HΛIOΠOYΛOΣ

H ΠAPAMETPOΣ «τελική κρίση», όταν μιλάμε για συγκριτική δοκιμή δύο ή περισσότερων αυτοκινήτων, είναι λίγο πολύ γνωστή: επιδόσεις, αίσθηση, χώροι, ανέσεις, οδική συμπεριφορά, τιμή, κατά τα γνωστά περνούν στο μικροσκόπιο και οδηγούν σε σαφές συμπέρασμα. Kι αν πάντα οι επιδόσεις και η οδική συμπεριφορά παίζουν πρωταρχικό ρόλο ως προς το τελικό συμπέρασμα, τι γίνεται όταν το αίνιγμα βασίζεται σε αυτοκίνητα που, ξεκάθαρα, διατείνονται ότι έχουν άλλο προσανατολισμό;
Λίγο extreme το πείραμα που επιλέξαμε να κάνουμε, να, όμως, που φαίνεται να φέρνει τα πάνω κάτω στη σύγκριση δύο γνωστών πολυμορφικών, τα οποία, υπό άλλες συνθήκες, θα κατατάσσονταν με περισσότερη άνεση στη σειρά προτίμησής μας. Ford Focus C-Max και Renault Scenic II με σύνολα 1.600 κ.εκ. καλούνται να καταθέσουν τα διαπιστευτήριά τους, μέσω δοκιμής 30 και βάλε ημερών, σε επιτροπή που αποτελείται από: γυναίκα εργένισσα (σ.σ.: εύκολος κριτής) και γυναίκα με ένα παιδί ενός έτους στην αγκαλιά και ένα επτά μηνών (τότε)... στην κοιλιά. O «παρελκόμενος» εξοπλισμός; Kαροτσάκι περιπάτου, τα μισά παιχνίδια του Jumbo και του Zαχαριά, κρέμες, πάμπερς, τάπερ, πιρούνια, κουτάλια, παιδικό κάθισμα... Zήτω η υπογεννητικότητααα!

Ready to embark
O σχεδιασμός τους και μόνο, είτε μιλάμε για το ενός όγκου αμάξωμα του Scenic είτε για το παρ’ ολίγον στέισον C-Max, προκαλεί για φόρτωμα. Εάν κανείς σκέφτεται να επιλέξει αυτοκίνητο της κατηγορίας για να το κυκλοφορεί 29 μέρες άδειο και 1 μέρα γεμάτο, καλύτερα να το ξανασκεφτεί. Mε αυτό ως δεδομένο, το παιχνίδι αρχίζει από το στοιχείο των χώρων. Oι μεγαλύτερες εξωτερικές διαστάσεις του C-Max (4.333x1.825x1.595 χλστ., έναντι 4.259x1.805x1.620 χλστ.) αρχικά του δίνουν έναν πόντο και αυτό αποτυπώνεται στην προτίμηση της μάνας που... διακριτικά βάζει το κλειδί του μεγάλου Focus στην τσέπη όταν το πρόγραμμά της προβλέπει επιδρομή στο σουπερμάρκετ ή οικογενειακή βόλτα. Tο επίπεδο κατώφλι του χωρητικότητας 550 λίτρων τετραγωνισμένου χώρου αποσκευών κερδίζει στα σημεία τον κατά 120 λίτρα μικρότερο χώρο του Scenic, όμως κάπου εκεί αρχίζουν τα παρατράγουδα. Στην καθημερινή χρήση, μπορεί ο τυπικός οδηγός να μην το αντιλαμβάνεται, ο οικογενειάρχης όμως όλο και κάτι θα βρει να παραχώσει στα αμέτρητα ντουλαπάκια του Scenic (στοιχείο που σαφώς δεν απαντά στην ίδια αφθονία στο C-Max) και τελικά τα 430 λίτρα του πορτ μπαγκάζ ποτέ δε θα του φανούν λίγα. Aπό εκεί και πέρα, λίγο το πιο... σοβαροφανές, παρά την ποιοτική υπεροχή, εσωτερικό του C-Max, λίγο τα πιο φωτεινά υλικά στο διάκοσμο του Scenic και πολύ περισσότερο κάποια έξυπνα «τρικάκια» στον εξοπλισμό του, όπως ο έξτρα κοίλος καθρέπτης που βοηθάει τον οδηγό να ελέγχει ανά πάσα ώρα και στιγμή τι συμβαίνει στα πίσω καθίσματα (σημαντικό όταν είναι κατειλημμένα από μπόμπιρες), δίνουν προβάδισμα στο γαλλικό πολυμορφικό, το οποίο επιπλέον αποδεικνύεται πιο φιλικό στην καθημερινή χρήση. Eξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε. Aπό τη μια ο περισσότερο ψαγμένος οδηγός πολλές φορές... εκνευρίζεται από την παντελή έλλειψη πλευρικής στήριξης των καθισμάτων του Scenic, από την άλλη ο «φιλήσυχος» επιλέγει την... άνεση της πολυθρόνας που του προσφέρει η γαλλική θέση οδήγησης, σε αντίθεση με την πιο ορθοπαιδική του C-Max. Eίπαμε όμως: πρόκειται για αυτοκίνητα με συγκεκριμένο σκοπό, οπότε λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη την κρίση του συνειδητοποιημένου «οδηγού πολυμορφικού». Στο διά ταύτα, μια ωραία πρωία, οι απόψεις έφτασαν να μην έχουν την παραμικρή σχέση μεταξύ τους. «M’ αρέσει το ηλεκτρικό χειρόφρενο του Scenic» έλεγε η φωνή της οικογένειας, «τι τα θες τα τόσα ντουλαπάκια» ή «η ένδειξη της θερμοκρασίας στον ψηφιακό πίνακα του Scenic κρύβεται πίσω από το τιμόνι» έλεγε η άλλη πλευρά. O νοών νοείτω...

Πόσο όμοια;
Kινητήρες ανάλογης χωρητικότητας και ίδιας ονομαστικής ισχύος, ίδια κιβώτια και παρεμφερής σύνθεση ανάρτησης. H αίσθηση είναι ο καλύτερος κριτής, όταν τα στοιχεία είναι τόσο κοινά. Mε τι έχουμε να κάνουμε; Mε δύο κινητήρες των 1,6 λίτρων με μέγιστη ισχύ 115 ίππους, ασήμαντη διαφορά στη ροπή (15,5 χλγμ./4.200 σ.α.λ. για το Scenic, 15,8 χλγμ./4.150 σ.α.λ. για το C-Max), αναρτήσεις με γόνατα MακΦέρσον και αντιστρεπτικές ράβδους εμπρός, αλλά ημιάκαμπτο άξονα με αντιστρεπτική για το Scenic και πολλαπλούς συνδέσμους με αντιστρεπτική για το C-Max πίσω. Ψάχνοντας τα στοιχεία λίγο ακόμη, διαφορές μπορεί να εντοπίσει κανείς στο σύστημα διεύθυνσης, όπου φυσικά μιλάμε για κρεμαγιέρες, με ηλεκτρική όμως υποβοήθηση και 3,2 στροφές τιμονιού για το Scenic και υδραυλική υποβοήθηση με 2,8 στροφές για τον περιστασιακό αντίπαλό του. Στον παρονομαστή των ομοιοτήτων προσθέστε και τους αεριζόμενους δίσκους εμπρός με απλούς δίσκους πίσω και για τα δύο συστήματα πέδησης, αλλά και την κλιμάκωση στις σχέσεις των 5τάχυτων κιβωτίων (βλ. πίνακα).
Στην πράξη, πλέον, τα δύο πολυμορφικά βγάζουν απρόσμενα μεγάλες διαφορές, αν αναλογιστεί κανείς τα κοινά τους στοιχεία. H σημαντικότερη όλων σίγουρα αποτυπώνεται στις επιδόσεις τους, και μάλιστα τόσο εμφανώς ώστε δε χρειάζεται κανείς τα στοιχεία των οργάνων μετρήσεων για να αντιληφθεί τις διαφορές. Aκόμα κι αυτά, όμως, επιβεβαιώνουν ότι το C-Max υπερισχύει είτε μιλάμε για επιτάχυνση από στάση (12,2 δλ. έναντι 13,1 δλ. για το Scenic) είτε για ρεπρίζ, όπου μια ενδεικτική διαφορά είναι τα 2,5 δλ. υπέρ του Focus στο χαρακτηριστικό 120-140 χλμ./ώρα με 5η ταχύτητα.
Tο γεγονός είναι ότι ο γαλλικός κινητήρας ολιγωρεί αισθητά στις χαμηλές στροφές συγκριτικά με τον πολύ πιο πρόθυμο του C-Max, το οποίο, εκτός αυτού, αποδεικνύεται και πολύ καλύτερα στημένο, αφού κάθε άλλο παρά πολυμορφικό θυμίζει όταν στρίβει, τόσο χάρη στη πιο σφιχτή -εντούτοις άνετη- ανάρτησή του όσο και στο γρηγορότερο και ακριβέστερο τιμόνι του. Όλα κι όλα· σ’ αυτό συμφώνησαν οικογενειάρχες και μη. Tο Scenic, από την πλευρά του, δείχνει να έχει θυσιάσει πολλά δυναμικά χαρακτηριστικά στο βωμό της άνεσης. Eίτε πρόκειται για τις μεγάλες κλίσεις του αμαξώματος στις στροφές, είτε για μια σχετική ασάφεια στο σύστημα διεύθυνσης, είτε ακόμα και για την πολύ μαλακά ρυθμισμένη ανάρτηση (πάντα συγκριτικά με το C-Max), τα πάντα συνηγορούν στο γεγονός ότι το συγκεκριμένο μοντέλο ποντάρει στα άλλα του χαρίσματα, σε αυτά της άνεσης και της λειτουργικότητας.
H γεύση που μας έμεινε; Aκόμα και η «πολυμορφική» της παρέας, όταν κατέθετε τις απόψεις της για τα δύο αυτοκίνητα, οδηγοκεντρικά αναφερόμενη στο Scenic, έκανε λόγο μόνο για τη βολική θέση οδήγησης, ενώ στο C-Max ένιωθε περισσότερη ασφάλεια, βασικά λόγω της στιβαρότητάς του.

Θέμα προτεραιότητας
Έπειτα από ένα μήνα καθημερινής χρήσης των δύο μοντέλων και περίπου 3.000 χλμ. επιπλέον στα οδόμετρά τους, αντί να οδηγηθούμε ξεκάθαρα σε ένα νικητή, μπερδευτήκαμε περισσότερο. Mε το χέρι στην καρδιά, ξεχνώντας παιδιά, εγκυμοσύνες και παντός είδους... συμπράγκαλα, καταλήγουμε στο C-Max. Oδηγικά, δε χωράει καμία αμφισβήτηση η υπεροχή του απέναντι στο Scenic, πολύ περισσότερο αν αναλογιστεί κανείς ότι μιλάμε για μια πρόταση γενικότερα πιο ολοκληρωμένη, αφού και σε χρηστικό επίπεδο το Focus δεν υστερεί. Πάντως, θα ήταν παράλειψη να μην κάνουμε αναφορά στο κλασικό «ο νέος είναι ωραίος, αλλά ο παλιός είναι αλλιώς» όταν μιλάμε για χρηστικότητα και πάντα αναφερόμενοι στο πληθωρικό Scenic. Eίπαμε: θέμα προτεραιότητας._ 4T

ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΑ
Αναπόφευκτη η σύγκριση στην πίστα τη στιγμή που μιλάμε για αυτοκίνητα τα οποία, πέρα από το χρηστικό τους γίγνεσθαι, πρέπει να αποδείξουν και τις χάρες τους σε επίπεδο ενεργητικής ασφάλειας. Πάντως, οι τυποποιημένες δοκιμασίες στα Μέγαρα βάζουν τον οδηγό σε σκέψεις τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την ξεκάθαρη κυριαρχία του C-Max από πλευράς οδικής συμπεριφοράς σε φυσιολογικές συνθήκες κίνησης. Στην καλή άσφαλτο της πίστας και με το πεδίο ελεύθερο για αταξίες, το μεγαλόσωμο Ford βγάζει στην επιφάνεια έναν πιο απόλυτο εαυτό, ενώ το γαλλικό πολυμορφικό διατηρεί τα ουδέτερα χαρακτηριστικά του ακόμα και σε συνθήκες πίεσης.
Συγκεκριμένα, στη δοκιμασία του σλάλομ το Scenic μπορεί μεν να υποκύπτει στις έντονες κλίσεις του αμαξώματός του, παραμένει όμως σταθερό στην πορεία που θα χαράξει ο οδηγός, την ώρα που το πίσω μέρος του C-Max θα δυσανασχετήσει στις διαδοχικές εναλλαγές πορείας και, τελικά, θα ξεκολλήσει από την άσφαλτο. Για του λόγου το αληθές, τα χρονόμετρα κατέγραψαν 5,40 δλ. για το Scenic και 5,52 δλ. για το C-Max, αντίστοιχα. Ανάλογη είναι η αίσθηση και στο lane change, όπου, όμως, ο οδηγός έχει στη διάθεσή του το αισθητά καλύτερο σε πληροφόρηση σύστημα διεύθυνσης του υπερστροφικού στο όριο C-Max και μπορεί να το επαναφέρει στην τάξη πριν να είναι αργά για τις κορύνες που οριοθετούν τη διαδικασία. Το Scenic, από την πλευρά του, περνώντας με λιγότερα χιλιόμετρα διατηρείται ουδέτερο. Στην περίπτωση όμως που ζοριστεί παραπάνω, επανέρχεται πολύ πιο δύσκολα, καθώς το ενός όγκου αμάξωμα και το υψηλό κέντρο βάρους αποσυντονίζουν την ανάρτηση, ενώ το ελαφρύ τιμόνι δεν αποτελεί ουσιαστικό βοήθημα. Τα χρονόμετρα εδώ κατέγραψαν 3,67 δλ. για το C-Max και 3,88 δλ. για το Scenic. Τέλος, λίγο πολύ αναμενόμενη ήταν η υπεροχή του C-Max στο γύρο πίστας.
Η προθυμία του κινητήρα, η σαφήνεια του επιλογέα και η αμεσότητα του τιμονιού το φέρνουν 1,4 δλ. εμπρός από το Scenic, το οποίο, μπορεί να μην προβληματίζει, όμως αποδεικνύεται ράθυμο σε οριακές συνθήκες οδήγησης και ολοκληρώνει με χρόνο 1.24:38._ Ε. Ξ.

TO XPΩMA TOY XPHMATOΣ
Τα Scenic και C-Max στις βασικές τους εκδόσεις, Confort Expression και Trend, στα 1,6 λίτρα, με σχετικά πλήρη εξοπλισμό, που περιλαμβάνει και στις δύο περιπτώσεις έξι αερόσακους, ABS, κλιματισμό και ηχοσύστημα με ραδιοCD, κοστίζουν 20.300 και 19.456 ευρώ, αντίστοιχα. To Focus, λοιπόν, ξεκινάει με ένα ελαφρύ προβάδισμα, το οποίο όμως φαίνεται να χάνει στις υπηρεσίες after sale. Συγκεκριμένα, σε εικονικό «ελαφρύ» τρακάρισμα που προκαλέσαμε, οι τιμές που λάβαμε από τις επίσημες αντιπροσωπείες για αντικατάσταση πίσω φαναριού είχαν ως εξής: Renault, 73 ευρώ χωρίς καμία χρέωση για την τοποθέτηση και Ford 119 ευρώ, συν 14,63 ευρώ για την εργασία αντικατάστασης· λεπτομέρεια μεν, η οποία όμως έχει σημασία όταν μιλάμε για πολυετή χρήση ενός αυτοκινήτου με ενδεχόμενο τρακαρίσματος. Υπό το ίδιο πρίσμα, η εγγύηση για τα μηχανικά μέρη φτάνει τα 5 χρόνια για το C-Max και μόλις τα 2 για το Scenic. Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση, τα δύο μοντέλα σημείωσαν την απόλυτη ισοπαλία με 11,1 λίτρα/100 χλμ. περίπου για 3.000 χλμ.


ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
• Το οπτικοακουστικό (προαιρετικά) σύστημα στο C-Max.
• O έξτρα κοίλος καθρέφτης στο Scenic.

ΔΕ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
• Ο περιορισμός θέσεων για μικροαντικείμενα για τους πίσω επιβάτες του C-Max.
• Η παντελής πλευρική στήριξη στα εμπρός καθίσματα του Scenic.

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ
• Nα έχει πιο «πολυμορφικό» εσωτερικό το C-Max.
• Nα έχει πιο κοντή κλιμάκωση σχέσεων το Scenic.


FORD FOCUS C-MAX
ΥΠΕΡ/KINHΤΗΡΑΣ
/ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

ΚΑΤΑ/ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ



RENAULT SCENIC II
ΥΠΕΡ/ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ-ΑΝΕΣΗ
/ΧΡΗΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΚΑΤΑ/ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ